top of page

9 Miljoen | Column #5Deze column kun je beluisteren in episode: "Apple's World Domination Conference"


Vroeger werd op dit moment van de show gestreden tegen het kapitalisme. Maar goed ik zag dat Wilbert van der Kamp tegenwoordig in een Porsche door de provincie rijdt, dus die zal wel van z’n geloof afgevallen zijn.


Maar mede dankzij die columns in 20voor12 is kapitalisme langzamerhand een vies woord geworden. Er is maar één partij in Nederland die het kapitalisme nog een beetje cachet geeft: De VVD. Schimmige dealtjes met criminelen, bonnetjes die kwijtraken. Gewoon lekker geld verdienen en als er dan achteraf iets mis gaat, dan heb je daar gewoon geen actieve herinnering meer aan. Daar kan je heus wel wat van vinden. Maar, je weet in ieder geval waar je aan toe bent.


‘Tokkies, gonna tokkie’, zei oud-wethouder van de VVD Joost van Keulen ooit in een raadsvergadering en andersom is dat ook waar. VVD'ers, gonna VVD. Daar doe je niks aan. Daar heb ik verder ook weinig tegen. Nogmaals: dan weet je waar je aan toe bent. Nee, het erge is dat het besmettelijk is.


Toen aan Margret Thatcher werd gevraagd wat haar grootste verdienste was, antwoordde ze: ‘Tony Blair and New Labor.’ Ze had de concurrenten meer haar kant opgetrokken. Dat zie je hier ook. Ik kwam er dus laatst achter dat Hugo de Jonge van het CDA is! Vette kuif. Hippe schoentjes. Gladde onbetrouwbare kop. Ik dacht: dat is een VVD’er. Dat kan niet anders! Maar, nee.


Tijd voor een spelletje. Wie zei ooit het volgende over de Griekse economie: ‘Ik kan niet al m’n geld uitgeven aan drank en vrouwen en vervolgens bijstand vragen.’ - Juist! Jeroen Dijsselbloem van de PVDA. Niet een VVD’er. En dan Sywert van der Linden van het CDA ook nog eens 9 Miljoen aan mondkapjes.


Ach, misschien heeft de VVD nog een plekje voor hem. Maar afijn, dit is de 20voor12-Babbelbox. En de 20voor12-Babbelbox vraagt zich af: ‘Wat zou u doen met 9 miljoen?’


- Marthijs Veldthuis, jonkje met de pet bij RTV Noord


bottom of page