top of page

De eerste keer | Column #9Deze column kun je beluisteren in episode: "5 jaar Founded in Groningen. Is het Noorden klaar voor jonge, snelle startups?"


Des te ouder je wordt, des te minder eerste keren je nog te gaan hebt. Na 31 jaar heb ik de eerste keer intiem knuffelen ruim achter de rug. Mijn allereerste biertje kan ik me niet meer herinneren. En mijn eerste gebroken hart is inmiddels aardig geheeld. Toch deed ik deze week een keer weer iets voor het eerst.


Ik zat deze week voor het eerst achter het stuur van een auto. De meeste mensen doen dat rond hun achttiende, maar deze luie linkse jongen is er simpelweg nooit aan toegekomen. Ik woon en werk al tien jaar in Stad. Overal waar ik moest wezen kon ik met de fiets naartoe. Of met de bus. Of met de trein. Alleen het huis van mijn vriendin is onmogelijk om te bereiken met het openbaar vervoer. En daarnaast is een rijbewijs voor m’n werk misschien ook wel handig.


Licht gespannen kom ik aan bij de rijschool. Mijn aankomst was al een beetje voorspeld, omdat mijn tv-collega Ronald Niemeijer aan alle RTV Noord-kijkers had verteld dat het dan eindelijk zover zou zijn: mijn eerste rijles.


Naast het pand rook ik een stress-sigaretje. Het is nog vroeg. Een paar meter verder staat een groep rijinstructeurs te roken. Eentje roept naar z’n collega’s: ‘Johan, de pet is er!’ - Veel minder gespannen word ik er niet van.Terwijl ik in de wachtruimte zit te wachten komt Johan naar me toe. Hij besteed goddank geen aandacht aan mijn tv-werk en begint rustig uit te leggen wat we vandaag gaan doen. Ik probeer mijn aandacht erbij te houden, maar kan mijn blik moeilijk afhouden van het rechteroog van de rijinstructeur. Die lijkt het namelijk niet te doen. Een rijinstructeur die aan één oog blind is. De stress neemt nog meer toe. Maar ik vertel mezelf dat ik vast niet de eerste leerling ben en dat ik het wel overleef. En als ik het overleef, heb ik in ieder geval iets voor m’n column.


Ik heb het overleefd. De rijinstructeur met een oog ook. En alle inwoners van de gemeente Groningen zijn er hoogstens met kleerscheuren afgekomen. De auto is nul keer afgeslagen Kortom: paniek om niks. Maar dit is de 20voor12-Babbelbox. En de 20voor12-Babbelbox vraagt zich af: ‘Wat heeft u onlangs voor de eerste keer gedaan?’


- Marthijs Veldthuis, jonkje met de pet bij RTV Noord

bottom of page