top of page

De verkiezingen | Kapotalisme. Column #7Hoi, ik ben Wilbert. Misschien ken je het wel: kapitalisme. Ik denk dat het tijd is voor iets nieuws.

En dan zeg jij: ja, maar ondernemers zijn de ruggengraat van ons prachtige landje. Dus ik stem op een kapitalistische partij, zoals de VVD. Waar zouden we zijn zonder Mark Rutte!


Wat een onzin. Gisteren werden er versoepelingen aangekondigd. Voor de ondernemers en kapsels. Dan denk ik: waarom gaan de scholen niet eerst open? Waarom niet eerst de burger, en dan de ondernemer? Niet dat mijn kapsel er nu ook maar enigszins normaal uitziet. Maar er zijn echt belangrijkere dingen dan mijn welig tierende haardos, zoals mentale gezondheid en eenzaamheid.


We doen in Nederland net alsof ondernemerschap alles is. Alsof dat alles kan oplossen. Want dat is wat er gebeurt door de partijen waar we nu veelal op stemmen: ondernemers gaan voor. En het gevolg is dat we in een soort Unilever-wereld leven, waar de ministers net doen alsof ze het land managen op KPI’s en alles SMART moet zijn. Maar dan ook nog eens alsof ze bij een bedrijf uit 2005 werken. Echte nondernemers.


Daarom zeg ik: stem op partijen die het land niet zien als onderneming. Partijen die het systeem bekritiseren, of daaruit willen stappen. Waarin ondernemers niet de eerste viool spelen, maar kansen zien en willen bijdragen om het land mooier te maken. Want daar zijn het ondernemers voor.


Voor nu een fijne ondernemende week gewenst. 2021 is al bijna twee maanden oud, en nog steeds is dat verrotte kapitalisme er. Aan de slag!


Heb jij een tegenwerping zoals “ ja, maar jij hebt al een nieuwe anarchistische tattoo gepland op 6 maart (klopt)” of “maar heb je Das Kapital wel gelezen”? Stuur me dan een bericht op twitter: ik heet er @ikwilpret.


bottom of page