top of page

Dieren | Column #2Deze column kun je beluisteren in episode: "Wattenstaafjes, Zeepaardjes en Plastic zakjes"


Moi! Ik ben Marthijs de nieuwe columnist van 20voor12 de podcast. Ik wilde eigenlijk altijd al columnist worden, maar nu ik mijn tweede column aan het schrijven ben realiseer ik me, dat ik vooral in de toekomst wil kunnen zeggen dat ik columns heb geschreven. Tot die tijd moeten ze nog wel geschreven worden.


Ik kijk naar de verfrommelde papiertjes op mijn bureau en app Tjarda en Jos: ‘Waar gaat de komende aflevering eigenlijk over?’ - Niet veel later verschijnen er vier foto’s in de groepschat. Foto’s waarop dieren heel erg hun best doen om op mensen te lijken. Een vogel in een regenjas. Een zeehond en een schildpad met een fetisj. En een zeepaardje met een wattenstaafje. Vooral dat laatste is gek, zoals Jos opmerkt: ‘Zeepaarden hebben helemaal geen oren.’


Allemaal dieren die we onbewust dwingen om een beetje mens te zijn. Misschien moet dat maar andersom. En moeten wij iets meer iets meer leven als onze spirit animals.


Mijn spirit animal is een verwarrend beest. Dat begint al bij de naam van het dier. In het Latijn: Suricata suricatta. Twee keer bijna hetzelfde woord, maar de tweede keer moet er blijkbaar een extra T bij. Waarom weet niemand. In het Engels: Meerkat. In het Disney-prinses: Timon. En in het Nederlands: het Stokstaartje. Om de verwarring compleet te maken hebben we het in het Nederlands het over apen wanneer we spreken over Meerkatten.Het stokstaartje is mijn spirit animal. Het is een waakzaam beestje. Dat bovendien niet met uitsterven wordt bedreigd. En nu hoor ik je denken: ‘Oh die linkse hippie wil dat we meer als dieren gaan leven in plaats van dat we hun seksleven wat meer spice geven.’ - Nee, joh! Het leven van een stokstaartje gaat ook niet over rozen.


Hoewel ik zelf boven hiërarchie sta, hebben stokstaartjes er minder moeite mee. Wanneer een groep stokstaartjes de weg oversteekt, drukken ze eerst degene de weg op die het laagst op de sociale ladder staat. Vaak zijn dat de jongste diertjes.


Nee, joh. Ik vind The Lion King gewoon een leuke film.


Want dit is de 20voor12-Babbelbox. En de 20voor12-Babbelbox vraagt zich af: ‘Wat is uw spirit animal?’


- Marthijs Veldthuis, jonkje met de pet bij RTV Noord

bottom of page