Gelijke monniken, gelijke kappen | Kapotalisme. Column #6Hoi, ik ben Wilbert. Misschien ken je het wel: kapitalisme. Ik denk dat het tijd is voor iets nieuws.

En dan zeg jij: ja, het is toch schitterend dat iedereen gelijke kansen heeft? Wie goed boert, goed ontmoet!


Wat een onzin. Geld is een machtsmiddel in onze maatschappij. Met veel geld maak je meer geld. En de spelregels zijn er niet naar om het allemaal een beetje eerlijker te maken. Dus krijg je valsspelers, of mensen die legaal “gebruik maken van de lacunes van het systeem.


En ga je die mensen dan bevechten met hun eigen wapens, dan is het weer niet goed! Redditors gingen de strijd aan met zogenaamde short-sellers, waardoor de aandelen van Gamestop stegen van 3 dollar naar 325 dollar. De grootste verrassing was vervolgens dat het hedgefund - dat normaal vooral op zoveel mogelijk en zo snel mogelijk winst zit - nu opeens vond dat er wetgeving moest komen, en ethische toetsing. Iets waar ze voor zichzelf NOOIT om zouden hebben gevraagd.


En dat laat volgens mij iets zien: het kapitalisme gaat om het ik. Hoe kan ik (en misschien ook een beetje mijn groep) zich verrijken. Terwijl we iets anders nodig hebben. We moeten kijken hoe we elkaar verder kunnen helpen. Hoe we de groep groter maken, en meer verbonden, want daar ontstaat ethiek en samen profiteren. Niet in je eentje de wereld maakbaar, maar het met een groep doen, waardoor het houdbaar wordt.

Fuck die money mindset. Weg met het kapitalisme.


Voor nu een fijne - hopelijk vrijwel geldloze - week gewenst. 2021 is al een maand oud, en nog steeds is dat verrotte kapitalisme er. Aan de slag!

Heb jij een tegenwerping zoals “ ja maar jij reist 1e klas, dat zag ik op je insta” of “ik heb net een duurzame tas knollen gekocht van mijn kapitalistische geld”? Stuur me dan een bericht op twitter: ik heet er @ikwilpret.