Het Kapotalisme. Column #1 | Het moet maar eens afgelopen zijn met het kapitalisme

Updated: Feb 3


Luister hier de #1 column van Wilbert of lees mee.


Hoi, ik ben Wilbert. Misschien ken je het wel: kapitalisme. Ik denk dat het tijd is voor iets nieuws. En dan zeg jij: er is helemaal niet iets zoals hét kapitalisme.


Wellicht is er niemand die deze vraag stelt, maar het lijkt me toch wel goed om in aflevering 1 uit te leggen wat het kapitalisme is.


Wikipedia en The Oxford Dictionary zijn hier vrij eensluidend in: een economisch systeem waarin ondernemingen en de industrie privé-eigendom zijn, en dus niet van de staat. Het individu heeft dus een grote rol. Het kapitalisme is gebaseerd op investering van geld, in de verwachting winst te boeken.


Er zijn wetten, maar de wetten van de markt hebben een grote rol. Waar het geld heen gaat wordt daarom ook grotendeels door de vraag en aanbod bepaald.


Die eigenaren hebben dus ook veel macht: om zoveel mogelijk te verdienen is het handig het loon van werknemers zo laag mogelijk te houden, en de verkoopprijs van diensten of producten zo hoog mogelijk. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dat altijd zo is, maar ja, nuance he.


Met het risico nu al de helft van de luisteraars kwijt te zijn, wil ik toch nog even een punt maken: veel mensen zijn het met me eens dat het kapitalisme als systeem kapot is.


De paus zegt het zelfs zo: corona heeft bewezen dat de magische theorie van het kapitalisme gefaald heeft. De wereld heeft een nieuwe vorm van politiek nodig, met dialoog en solidariteit hoog in het vaandel.


Ik vind dat ook. Oneindige groei is onmogelijk. En als er groei is, is de groei vooral een waterhoofd: rijkdom komt in veel gevallen zeker níet bij iedereen terecht, kijk maar naar Jeff Bezos.

Daarom zeg ik: het moet maar eens afgelopen zijn met het kapitalisme.


Heb jij een tegenwerping zoals “maar mijn grootouders woonden in plaggenhutten het gaat echt veel beter” of “dankzij kapitalisme hebben we toch ook groene innovaties zoals een Tesla”? Stuur me dan een bericht op twitter: ik heet er @ikwilpret.

103 views0 comments