Een oud product oplappen levert geen geld op | Het Kapotalisme. Column #2

Updated: Feb 3


Luister hier de #2 column van Wilbert of lees mee.


Hoi, ik ben Wilbert. Misschien ken je het wel: kapitalisme. Ik denk dat het tijd is voor iets nieuws. En dan zeg jij: maar een oude iPhone repareren is duurder dan een nieuwe kopen. 

Het kapitalisme is erbij gebaat dat we constant nieuwe producten kopen. Nieuwe laarzen, nieuwe telefoons, nieuwe auto’s en nieuwe wat dan ooks. En zo werd er deze week weer een nieuwe iPhone gelanceerd, die eigenlijk niet zo heel veel meer doet dan mijn SE uit 2016, behalve dan dat hij nog verslavender is. 

Een oud product dat we opnieuw oplappen brengt geen geld in het laatje van de aandeelhouders. Daarom wordt het niet gestimuleerd, en dat is zonde. Want daardoor kunnen onze telefoons maar lastig langer mee dan een paar jaar. 

En wil je je oude exemplaar toch repareren, dan is dat of bijna net zo duur als een nieuwe telefoon. Of je telefoon is na een reparatie bij de telefoonboer op de hoek niet meer waterdicht - want dat wil de fabrikant niet aan een ander overlaten - en daardoor kan je geen filmpjes meer onder de douche kijken. Sowieso een first world problem, maar ja. 

Wat we daarmee vergeten zijn de geëxternaliseerde kosten: wat kost het om een telefoon uit elkaar te halen? Wat kost zo’n nieuwe aan materialen? En hoeveel duurzamer zou het zijn als we dingen gewoon repareren, en dat iedereen dat kan doen in plaats van alleen een paar mensen die de grootverdieners óók betalen? 

Dat is natuurlijk allemaal idioot, en het kapitalisme - en falende overheid - zorgt daarvoor. Want de enige waarde is het geld dat naar jouw bedrijf toegaat, niet de schade die je de aarde bespaart of ander moois dat je aan de wereld schenkt. Dus, terwijl we op de overheid wachten, stap over jezelf heen en bestel geen nieuwe telefoon. Rot op met dat kapitalisme!

Heb jij een tegenwerping zoals “maar onder een terrasverwarmer kan ik tenminste buiten zitten” of “het neoliberalisme is gewoon me vriend”? Stuur me dan een bericht op twitter: Ik heet er @ikwilpret.

55 views0 comments