Wat zouden we voor elkaar kunnen betekenen? | Het Kapotalisme. Column #4

Updated: Feb 9


Hoi, ik ben Wilbert. Misschien ken je het wel: kapitalisme. Ik denk dat het tijd is voor iets nieuws.


Luister hier de #4 column van Wilbert of lees mee.


En dan zeg jij: maar het is toch fijn dat je alles kan kopen? Lang leve het geld! En hoera flappen in mijn zak!


Het kapitalisme kijkt heel plat naar waarde. De enige waarde die we kennen er lijkt te zijn is geld, terwijl er zoveel meer aan elkaar te geven is.


En nee, we hoeven niet terug naar ruilhandel. Geld is natuurlijk een mooie uitvinding, want daardoor hoeven we geen tafel van 4 meter lang meer te ruilen tegen een wilg, twee dingen die überhaupt niet te tillen zijn.

Maar het zou wel een goed idee zijn om geld wat meer uit het systeem te slopen. Meer te kijken naar alternatieven. Want welke waarde kan je toevoegen zonder dat het om keiharde euro’s gaat? Gewoon expertise? Of misschien wel gewoon een beetje liefde?❤️


Dus denk bij de volgende offerte gewoon eens na. Wat zouden we voor elkaar kunnen betekenen? En wat kan ik wat iemand anders niet kan. Klinkt heel antroposofisch, is het misschien ook, maar wie zegt dat dat slecht is?


Heb jij een tegenwerping zoals “maar ik vind Karl Marx zo’n enge guy” of “ik ben bang dat ik mijn bonus niet krij ”? Stuur me dan een bericht op twitter: ik heet er @ikwilpret.

18 views0 comments