Wonen | Kapotalisme. Column #8Hoi, ik ben Wilbert. Misschien ken je het wel: kapitalisme. Ik denk dat het tijd is voor iets nieuws. En dan zeg jij: ja, maar het is toch mooi dat we waarde op kunnen bouwen? Als je een pand koopt, dan wordt het meer waard, en daar profiteert toch iedereen van?


Wat een onzin. Panden - zowel voor mensen die er iets in ondernemen als mensen die er gewoon in wonen - zien als belegging of een manier om van het geld dat je al hebt meer geld te maken is zonde. Het zorgt namelijk niet voor meer mooie mogelijkheden. Een stad is alleen levendig als er mensen zijn die echt verbonden zijn met de stad. De kleine ondernemers, zoals Stadsbakkerij Meijer.


Misschien heb je het wel in het nieuws gezien: deze bakker stopt ermee omdat het pand dat hij nu huurt gewoonweg niet aan te schaffen is. In 5 jaar steeg de prijs van het pand 1,5 ton. En wat voor zo’n ondernemer geldt, geldt natuurlijk ook voor veel mensen die een pand huren. Het pand dat ik zelf nu huur, zou ik nooit aan kunnen schaffen. Ik vind dat niet heel erg, maar soms is het wel jammer dat de waardevermeerdering van het pand niet bij ons allemaal in de zakken terecht komt in plaats van mijn overigens zeer aimabele huurbaas.

Sommige dingen zouden we niet aan het geld moeten overlaten, zoals gezondheidszorg en onze leefomgeving. Dus laten we alsjeblieft onze stad losrukken uit de handen van de markt. Laten we samen huisjesmelker worden, in plaats van een paar mensen.


Voor nu een fijne ondernemende week gewenst. 2021 is al bijna twee maanden oud, en nog steeds is dat verrotte kapitalisme er. Aan de slag! En stem alsjeblieft niet op de VVD of het CDA.

Heb jij een tegenwerping zoals “ja, maar jij woont in je eentje op 100 m2” of “maar waarom deel je behalve je stofzuiger niet alles met je buren”? Stuur me dan een bericht op twitter: ik heet er @ikwilpret.