Beperk de keuze | Het Kapotalisme. Column #3

Updated: Feb 3


Hoi, ik ben Wilbert. Misschien ken je het wel: kapitalisme. Ik denk dat het tijd is voor iets nieuws.

Luister hier de #3 column van Wilbert of lees mee.


En dan zeg jij: maar het is toch fijn we zoveel keuze hebben? Lang leve de markt! En hoera voor marketing!


Het kapitalisme is er bij gebaat dat er steeds nieuwe producten op de markt komen. En god, wat zijn er een hoop producten. Gisteren zag ik een tweet van iemand die een wc-bril zocht en de keuze had uit 415 modellen.


Laten we wel wezen: dat is toch gewoon veel te veel? WC-brillen met steentjes, met leuke prints, terwijl aan het einde van de dag je er gewoon lekker op wilt zitten om te pissen of te poepen. Zo moeilijk is het niet. En als je dan pech hebt sluit die bril ook nog niet aan op je huidige pot. Maar daarover vast later mee.


De markt maakt, de markt market. Als er geen vraag is, dan wordt die wel gecreëerd, met budget dat verdiend wordt met diezelfde markt. Een circle-jerk van onnodigheid.


Terwijl ik - als ik voor mezelf spreek - gewoon veel meer geniet van het menu van de chef bij een restaurant. Minder keuze. Veel fijner en veel leuker.


Dus beperk de keuze en stop het kapitalisme.


In plaats van 20 boeken hierover te lezen heb ik me dus gewoon door Joshua 1 persoon aan laten raden: Barry Schwartz. En wat is zijn “menu van de chef”? Quootje: het feit dat de keuze hebben goed is betekent nog niet dat meer keuze beter is”.


Heb jij een tegenwerping zoals “maar de VVD is gewoon een fucking vette partij” of “piloten zijn vet waardevol”? Stuur me dan een bericht op twitter: ik heet er @ikwilpret.

30 views0 comments