top of page

Motivatie | Column #4Deze column kun je beluisteren in episode: "季節到第十七集" Er zijn verschillende manieren om iemand te motiveren, maar je hebt bijna altijd een stok nodig. Een stok om te slaan. Of een stok om een wortel aan vast te binden en die je doelwit voor te houden.


Maar je kan zoveel meer dingen met een stok doen om mensen te motiveren. Je kan diegene bang maken, door voor hun ogen als een soort van Chuck Norris doormidden breken - dat motiveert ook. Je kan dreigen hem ergens in te steken waar de zon niet schijnt. Je kan iemand prikken met een stok totdat iemand gaat doen wat jij wil.


Maar je kan ook iets radicaal anders doen met dezelfde stok. Je kan ook met een stok in een bijennest prikken. Dat motiveert ook. Dat motiveert de bijen om razend te worden. Het motiveert degene die prikt om eens een keer een stevig stukje hard te lopen. En de rest? De toeschouwers? Ik weet niet wat hun motivatie is, maar om een of andere reden kunnen die toeschouwers niet wegkijken.


Geen enkel weldenkend mens zal voor die laatste optie gaan. Een goede journalist doet dat wel. Je schrijft een kritisch stuk over de vastgoedwereld en het wordt opeens heel moeilijk om een huis te vinden. Je schrijft een boek over hoe de toeslagen-affaire geen complot is maar een klucht en je bent opeens een handpop van de regering. Je doet een WOB-verzoek, maar krijgt alleen maar zwartgelakte a viertjes er voor terug. Je doet verslag vanuit de gazastrook en je redactie wordt platgeschoten. Wat motiveert die journalisten? Ik zou het niet weten, maar ik kan er alleen maar respect voor hebben.


Mij motiveert het in ieder geval om deze column te schrijven. En dat komt goed uit. Want dit is de 20voor12 Babbelbox en de 20voor12 Babbelbox vraagt zich af: Waardoor raakt u gemotiveerd?


- Marthijs Veldthuis, jonkje met de pet bij RTV Noord

bottom of page