top of page

Uitstelgedrag | Column #8
Deze column kun je beluisteren in episode: "Hoe is het met de huisjes met Eelko en Bauke"


De vorige uitzending van 20voor12 de podcast was op 22 september 2021. We schrijven 9 november 20 over vijf. In de tussentijd heb ik tijdens mijn wandelingen misschien wel driehonderdvijfenzeventig columns geschreven. In mijn hoofd dan. Wat geen één van die columns is ooit echt op papier beland. Het is zo’n klusje wat ik nodeloos uitstel - misschien wel vergeet - tot het moment dat ik er aan herinnerd wordt. Dat blijkt het licht aan het einde van de tunnel helemaal niet het einde van de tunnel te wezen, maar toch gewoon weer gewoon een tegenliggende trein.


Ik had over de soupnazi van Seinfeld willen schrijven. Over het aankomende Startup Weekend of gewoon een keertje over het nihilisme. Die bewaar ik voor een volgende keer - want ten eerste kan ik geen goede eindvraag verzinnen voor die onderwerpen en ten tweede is er maar één ding dat me nu - op dit moment bezighoudt - en dat is: ‘Waarom stel ik toch steeds weer dingen uit!’ Ik ben gewoon een klein beetje boos op mezelf en ik vind dat je dat ook best een keertje mag botvieren in een column. Zelfreflectie - ook wel een keertje leuk. En ik moet zeggen, ik weet niet hoe jullie deze column ervaren. Maar in mijn geval lucht het lekker op.


Ik heb trouwens wel een vaag vermoeden waar het vandaan komt. Ik probeer het verder niet goed te lullen - je voelt hem aankomen - maar! Mijn lieve alleenstaande moedertje moest mij alleen opvoeden en dat betekent in de praktijk dat de televisie een co-ouder avant a lettre was. En een van de levenslessen die is blijven hangen van die opvoeding is een quote van Octo uit Spongebob: ‘Waarom vandaag doen wat je morgen ook kan uitstellen?’


Vijfentwintig jaar later durf ik daar een antwoord op te geven. Omdat je anders met het hart in je keel. Rammend op een toetsenbord een deadline probeert te halen. Het enige voordeel is wel dat dit sentiment zich wel haarfijn leent voor een eindvraag. Komt ie: ‘Dit is de 20voor12 Babbelbox en de 20voor12-Babbelbox vraagt zich af: ‘Wat stelt u nodeloos uit?’


- Marthijs Veldthuis, jonkje met de pet bij RTV Noord

bottom of page